10/8/09

Riippunutta lihaa

Beef Jerky on pirullista tavaraa. Ulkoisesti se muistuttaa lähinnä auton alle jäänyttä supikoiraa, eikä ajatus pelkästä kuivatusta lihasta ole välttämättä se makuhermoja kutkuttavin. Kun maistat sitä ensimmäistä kertaa, ihmettelet että mistä se kaikki hössötys on peräisin. Ok, maistuu ihan syötävältä, mutta ei se nyt _niin_ hyvää ole. Kunnes otat toisen palan. Ja kolmannen. Ennen kuin huomaatkaan, olet urostelemassa kämppiksesi kanssa yli kahden kilon sisäpaistin kimpussa ja väsäämässä kotitekoista marinadia. Kaupan pakkaukset ovat nössöille, nyt on aika teollistaa tämäkin homma.


Amatöörien puuhastelua


Jerky on ehkä pelkkää marinoitua ja kuivattua lihaa, mutta voi luoja se on hyvää. Se käy kaikenlaiseen naposteluun ja itse huomasin sen erityisen hyödylliseksi tuhottoman pitkien ATPL-teorioiden aikana. Tuo teoriapyllistys muistuttaa tunnetusti lähinnä ikuista maratonia, joten kaikenmaailman naposteltavat tekevät kyllä kauppansa. Koska jerky on käytännössä pelkkää proteiinia, 5kk teoriajakson jälkeen ei välttämättä tarvitse pistää nilkkoja taskuun ja pyörittää sitä irtokarkkien turvottamaa rasvamahaa ympäri käytäviä.



Mikset koukuttaisi lastasi jerkyyn Big Macin sijaan?

Mutta itse asiaan. Ensin tarvitaan lihaa ja siihen soveltuu parhaiten sisäpaisti. Kallistahan se on, mutta kun muistaa että kaupassa myytävällä jerkyllä on hintaa parhaimmillaan vajaat neljä euroa per pussi (50g), ei sisäpaistiin tuhlattu raha tunnu missään. Saahan sitä valmista tavaraa ainakin KILON. Jos haluaa nähdä pienen ihmisen murtuvan, kannattaa marssia sinne Stockan lihatiskille vähän vajaa yhdeksän ja pyytää lihamestaria leikkaamaan fileet 3-5mm levyisiksi suikaleiksi syiden mukaan. Ei siis syiden poikki kuten sivistyneessä maailmassa on tapana, vaan syiden mukaan.










Jos oma tahi lihamestarin taito ei riitä, kannattaa antaa lihalle nuijaa sen verran, että tuloksena on kohtuullisen ohuita suikaleita. Kotikonstein toimittuna on suositeltavaa että liha makaa pakkasessa muutaman tunnin ennen leikkaamista, jolloin prosessi helpottuu huomattavasti.

Seuraavaksi on vuorossa marinointi, joka on taatusti se helpoin vaihe. Mausteet minigrip-pussiin, lihat perään ja jääkaappiin maustumaan. Sopiva aika lienee 24-36h välissä. Välillä kun vähän kääntelee, niin hyvä tulee.






Fokus on tietenkin itse pussissa

Kun marinadi on imeytynyt luihin ja ytimiin, on aika kuivata lihat. Kiertoilmauuni on oikein hyvä ja tavallinenkin käy, kunhan kampeaa uunin oven hitusen auki kuivauksen ajaksi. Lihat pistetään grillitikkuihin ja asetetaan roikkumaan ritilöiden väliin. Sopiva lämpötila on n.60 astetta ja kuivausaika vaihtelee 8-10h välillä uunista riippuen, joten tämän jälkeen ei tarvitse enää elvistellä minimaalisella hiilijalanjäljellä. Kun jerky on valmista, se taipuu muttei napsahda poikki.





Näky josta tyttöystäväsi pitää taatusti


Valmista tavaraa


Koska sain alkuperäisen idean Pelit-lehdestä, kopioin häikäilemättä siellä esiintyneet marinadi-reseptit tähän.

Jerky Basic:

1dl soijaa
1/2 dl (tai vapaalla kädellä) Worchestershire-kastiketta
1-2 tl nestesavua
1 tl mustapippuria

Nikoyaki-Jerky

1 1/4 dl teriyaki-kastiketta
1 tl valkosipulijauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
1-2tl nestesavua
1-2 tl Tabascoa
töräys HP:n BBQ Spicy Saucea
1 rkl siirappia

Petteri Elon Jerky

2 rkl soijakastiketta
2 rkl teriyaki-kastiketta
2 rkl Worchestershire-kastiketta
2-3 valkosipulin kynttä hakattuna pieniksi tai vajaa 1 rkl valkosipulijauhetta
1-2 tl sipulijauhetta
1-2 tl chilijauhetta tai cayennepippuria
2 rkl punaviiniä
mustapippuria
1-2 tl nestesavua
1-2 tl siirappia

BBQ-Marinadi

1/2 dl ketsuppia
2 1/2 dl punaviinietikkaa
1 1/4 dl ruskeaa sokeria
1 rkl Worchestershire-kastiketta
1-2 tl suolaa
1 tl Dijon-sinappia
1 tl sipulijauhetta
1 tl Tabascoa
1 tl mustapippuria
1 tl nestesavua

Aloitimme tosiaan kämppikseni kanssa vaatimattomasti parin kilon kokeiluerästä ja maku napsahti kerralla kohdalleen. Jos on epävarma omista taidoistaan (hah hah), niin kannattaa toki aloittaa hieman pienemmällä erällä. Mutta jostain puolen kilon satsista ei tule tosiaan kuin vihaiseksi. Pari kiloa taas alkaa olla maksimi mitä tavallinen uuni vetää.



Jos jääkaappisi näyttää tältä, tiedät että pärjäät


Lähdenpä tästä tämän urostelun päätteeksi tiskaamaan ja imuroimaan.

No comments:

Post a Comment