9/8/09

iSheep

Koska sisälläni asuu lihavan lapsen lisäksi myös nörtti, on näitä mobiileja vempeleitä tullut käytettyä kohtuullisen intensiivisesti alusta asti ja menen varmaan aika heittämällä tehokäyttäjän lokeroon. Hoidan puhelimella suurimman osan sähköposteistani, surffaan netissä päivittäin, käytän Messengeriä ja Facebookia, kuuntelen musiikkia ja myös kalenterini on täysin sähköisessä muodossa. Yleensä puhelimeni kuoressa on lukenut Nokia, mutta ajattelin kääntää takkia ja hommasin uuden iPhone 3GS 32GB:n (Ihana nimihirviö muuten ja Nokiaa vielä syytetään tyhmistä nimistä..).
Myönnettäköön että olin alussa aika skeptinen iPhonen suhteen ja olin varma että laitteen näppäimistöstä ei ole yhtään mihinkään (eikä ollutkaan ensimmäisenä päivänä, kunnes siihen tottui). Moniajon puute ja Applen tapa rajoittaa lähestulkoon kaikkea olivat vain pari asiaa jotka tökkivät jo ennen laitteen hankkimista. Mutta onneksi olin lähes täysin väärässä. Sen minkä moniajossa ja suljetussa ympäristössä häviää, voittaa luotettavuudessa ja nopeudessa. Kaikki toimii sujuvasti enkä ole saanut laitetta kaatumaan kertaakaan kuukauden käytön jälkeen. Toki olisi kiva surffailla netissä ja käyttää paria muutakin sovellusta samaan aikaan, mutta jos se mahdollisuus pitää myydä nopeuden ja toimivuuden vuoksi, niin en mieti kahta kertaa. Ja toimiihan se moniajo sentään iPodin kohdalla, joten musiikki soi taustalla aina.





Nettiselain on parasta mitä tänä päivänä voi saada ja surffailu on oikeasti sujuvaa, kunhan vain sattuu olemaan 3G-alueella tai kiinni WLANissa. iPod on tietenkin erinomainen ja sähköposti ja kalenteri ovat kaikessa yksinkertaisuudessaan riittävän hyviä kovempaankin työkäyttöön. Yleensä jonkun 4 megan liitetiedoston avaaminen on kännykällä lähinnä vitsi, mutta iPhonella sekin sujuu ongelmitta. Toki tällä kaikella on hintansa ja akku kuluu naurettavan nopeasti, eikä omani kestä edes iltaan asti (toki vähemmällä käytöllä tuo ei ole ongelma). Mutta luurin saa ladattua aina kun se on kiinni tietokoneessa ja samassa yhteydessä päivittyy kaikki soittolistoista sovelluksiin ja varmuuskopiokin napsahtaa koneelle. Mutta se puhelimesta koska netti on pullollaan perusteellisempia arvosteluja. Heitän tähän lähinnä pari vinkkiä loistavan App Storen valikoimaan (storen linkit nimissä). App Store on parasta sitten tekstiviestien keksimisen, enkä ihmettele yhtään että Apple käärii kermat päältä älypuhelinten markkinoilla. Iso osa softista on tietenkin täyttä scheisseä, mutta joukosta löytyy kyllä todellisia helmiäkin ja mikä parasta, suurin osa ohjelmista on joko ilmaisia, tai maksaa alle eurosta pariin euroon..

Facebook - Ei liene tarvitse selityksiä ja aikalailla ehdoton hankinta kaikille ihmissuhteensa ulkoistaneille.

Nimbuzz - Hyvä messenger-softa, joka tukee push-ilmoituksia ja vaakanäyttöä.

EDIT: Höpö höpö. Nimbuzz paljastui kohtuullisen bugiseksi softaksi. Ottakaa se IM+.

Google Earth - Toteutettu vähintäänkin yhtä hyvin kuin tietokoneissakin. Aivan ehdoton ja vieläpä ilmainen.

Eat.fi - Nappaa sijainnin GPS:stä ja näyttää lähimmät ruokapaikat ja arvostelut.


F.A.S.T - Hyvällä grafiikalla ja toimivalla ohjauksella toteutettu ei-niin-realistinen hävittäjäräiskintä. Kuitenkin todella hyvä ja äärimmäisen koukuttava. Ohjaus toimii muiden pelien tavoin iPhonen liikesensorin avulla.

Flight Control - Tappaa aikaa kodissa ja puutarhassa.

HS.fi - Uusimmat uutiset Viivin ja Wagnerin välissä tarjoiltuna.

FlightPlan - Kiinnostaa ainoastaan lentäjiä. Maksullinen, mutta sisältää kaikkea metareista mittayksiköiden muuntamiseen. Sisältää jopa Cessnan weight & balancen, mutta käyttäkööt kuka uskaltaa.

iHandy Carpenter - ns. iPhone-demo jota voi näytellä kavereille. Sisältää vatupassit, luotisuoran jne. Eli oikeassa elämässä oikeasti totaalisen hyödytön, mutta hauska softa kuitenkin.

Internet Radio Box - Nettiradiot kännykkään. Kotimainen tarjonta on heikkoa, mutta muita löytyykin sitten enemmän kuin tarpeeksi

Measures - Kääntää yksiköstä toiseen ja sisältää kaiken maan ja taivaan väliltä. Kätevä niin valuutoissa kuin painoissakin.

Midomi - Tunnistaa lähestulkoon biisin kuin biisin ja tarkkuus on luokkaa "se ja se live-esiintyminen". Napautat ruutua, annat softan kuunnella biisiä 10-20sek ja saat kappaleen tiedot sanoineen ja jopa linkin youtubeen. Ehdottomasti iPhonen parhaimpia softia.

Need For Speed Underground - iPhonen teknologiademo, joka kannattaa hankkia jo sen siisteyden vuoksi. Itse pelikin on todella hyvä.

Offmaps - Toimivan ja nopean Google Mapsin offline-versio, jonka avulla kartat voi ladata valmiiksi laitteen muistiin. Kätevä lähinnä ulkomailla, jossa datalaskut hipovat taivaita. Suomessa aika hyödytön, koska iPhonea ei yksinkertaisesti kannata hankkia ilman kiinteää datapalvelua ja natiivi maps ajaa asiansa köyhän miehen navigaattorina myös huonommassa verkossa.

ReittiGPS - YTV:n reittihaku täyden kympin versiona. Nappaa sijainnin gps:stä tai tukiasemista (joten toimii tarvittavalla tarkkuudella jopa sisältä) ja neuvoo julkiset kulkuvälineet haluamaasi osoitteeseen. Osaa jopa ilmoitella milloin bussista pitää jäädä pois, eikä tarvitse ajella pysäkkejä pitkäksi.

Skype - Voip on riisuttu, mutta muuten toimiva softa. Ilmainen.

Speedtest - Testaa nopeasti nettiyhteyden nopeuden paikassa kuin paikassa.

Telkussa - Tv-ohjelmaluettelo kätevästi käsillä.

CIA World Factbook - CIA:n loistava datapankki kaikista maailman valtioista. Nopea ja selkeä käyttää.


Wikipedia Mobile - hiukan hidas, mutta muuten toimiva softa "faktojen" tarkisteluun. Toisaalta selain ajaa saman asian, mutta eipä tuosta tarvitse maksaakaan mitään.


X-plane Extreme - Friikeille. Aika kallis (7,90€), mutta kieltämättä siisti.


Paper Toss - Koukuttava ajantappaja.


Spotify - Ehdoton iPhonen killer app. Vaatii Spotifyn premium tilin, mutta eipä sitä nykyään jaksa muuten kuunnellakaan, kun mainoksia tulee 10min välein. Toimii välittömästi ja ilman viivettä ja kaistavaatimuksetkin sen verran matalat, että streamaa pätkimättä 3G-alueella. Soittolistat voi ladata myös laitteen muistiin, joten ei tarvitse nettiyhteyttä toimiakseen. Ainoa miinus tulee siitä, että moniajo ei toimi iPodin tapaan, vaan sovelluksen on oltava päällä koko ajan. Toivottavasti tuohon tulee päivitys jatkossa.

-----------


Käykää ihmeessä katsomassa Neill Blomkampin kertakaikkisen loistava District 9 (traileri löytyy kuvan takaa). Elokuva on varsinainen pienen budjetin sillisalaatti sci-fi leffoista ja tarina haahuilee vakavan apartheidia muistuttavan todellisuuden ja mustan huumorin välimaastossa. Juonessa on kymmenkunta kompastuskiveä, joissa mikä tahansa muu leffa muuttuisi epäuskottavaksi ja jälleen kerran yhdeksi hyvän alun nostattamaksi pettymykseksi. Mutta D9:n intensiivisyys ja erilaisuus pitää otteessaan alusta loppuun. Meno on kertakaikkisen henkeäsalpaavaa.

Imdb.com tietää kertoa, että Peter Jackson antoi Blomkampille 30 miljoonaa taalaa ja sanoi että tee mitä lystäät. Ja Neill teki. Pääosan näyttelijäkin on täysin kokematon, mutta kantaa silti elokuvaa vakuuttavalla työllään. Ääniraidasta tulee takuuvarma Oscar ja leffa on jo nyt ansainnut kulttistatuksensa.

****/******

No comments:

Post a Comment