4/14/10

iPad

Tuo terveyssiteeltä nimeään lainaava Applen Jeesuslaite on ollut ihmisten mielissä yhtä kysymysmerkkiä. iPadia pidetään pääosin pätevänä tuotteena, mutta käyttötarkoitus ja tarve on enemmän tai vähemmän hämärän peitossa. Kannettavia tietokoneita on kaikilla ja niitä iPad ei tule korvaamaan. Kännyköilläkin (varsinkin iPhonella) surffataan täyttä häkää, joten mitään akuuttia tarvetta ei voida paikata. Mihin siis iPadia tarvitaan?



Itselläni on pöytäkone kotiteatterin sydämenä ja matkakäyttössä nettiin pääsee joko Macbook Prolla tai iPhonella. Minulla ei siis ole minkäänlaista pakottavaa tarvetta iPadin kaltaiselle tabletille, mutta pari päivän kokeilun jälkeen sain itseni kiinni harkitsemasta sen ostoa. Mutta onneksi toistaiseksi vain harkitsemaan.

Syynä tuohon on pääasiassa se, että laite on hemmetin siisti, nettiselain on varmaan parasta mitä olen nähnyt ja käyttöjärjestelmä on nopea. Todella nopea. Jostain syystä padin käyttis näyttää videoissa hitaammalta mitä se oikeasti on, mutta uskokaa kun sanon että se toimii kuin rasvattu salama. Laite herää lepotilasta yhtä nopeasti kuin iPhone ja omenoille tyypilliseen tapaan sitä ei tarvitse koskaan sammuttaa. Akku kestää tästä tuomionpäivään, eikä laturia tarvitse edes ajatella. Vajaan kahden päivän sekalaisessa käytössä en ladannut laitetta kertaakaan ja testin lopussa akku näytti 30% lukemia. Vaikka olisin luukuttanut 720p leffoja sen 10h putkeen, mokoma olisi edelleen hengissä.



 Myös sähköposti ja kalenteri ovat hyvin toteutettuja ja Google Maps on parempi kuin missään aiemmin. Lienee sanomatta selvää että App Store tulee erottamaan iPadin tulevista kilpailijoista ja innovatiivisia sovelluksia tulee taatusti satoja tuhansia.

Se missä homma menee metsään, on oikeastaan vain ja ainoastaan moniajon puute ja Applen antipatiat flashia kohtaan. iPhonen kohdalla moniajo (joka tosin tulee uuden OS 4.0:n mukana) ei olisi oikeasti kovinkaan tarpeellista kuin muutamassa sovelluksessa, mutta padin kohdalla käyttö on pääosin erilaista ja moniajon tarve korostuu. Sitä käytetään nimenomaan muuhun kuin soittamiseen, joten laitteen rajoittuvuus ei ole tietenkään hyväksi. Myös nettiselaimen sitominen flashittömään sisältöön tuntuu turhauttavalta, varsinkin kun rima on asetettu muuten niin korkealle.

Tosin pääasiallisesti flashin suurin käyttötarkoitus on nettiporno, ja isojen poikien kertoman mukaan se ei ole mikään ongelma iPadillakaan..




Jos iPad ei kerta korvaa kannettavia tietokoneita, niin kuka sitä sitten ostaa? Suurimmat käyttäjäryhmät ovat lienee yritykset, miniläppärien käyttäjät, sekä vanhukset. Monella yrityksellä on selkeää kysyntää kevyelle tabletille, jonka käyttötarve on verrattain rajattua, mutta sen pitäisi olla helppoa ja tehokasta. Mikäli iPadin ympäristö mahdollistaisi myöhemmin yritysten omien spesifisten softien käytön, kysyntä lähtisi varmasti aikamoiseen nousuun. Ja mikäli työnkuva ei vaadi excelien ja powerpointien kanssa kikkailua, niin iPad alkaa vaikuttaa varsin houkuttelevalta laitteelta myös monelle muulle, eikä vähiten niille joille käyntikortissa lukee yksiselitteisesti "Johtaja".

Toinen suuri käyttäjäryhmä ovat ne ihmiset, jotka eivät luo kannettavalla laitteellaan juurikaan sisältöä, vaan käyttävät sitä lähinnä sähköpostiin, nettiin ja viihteeseen. Heillä on ollut mukana tähän asti joko tavallinen kannettava tai miniläppäri, tai sitten homma on hoidettu välttävästi vaikka kännykällä. Siinä missä netbookit yskivät yleensä pelkässä käyttöjärjestelmän pyörittämisessä, iPadilla katsoo vaikkapa teräväpiirtoa muitta mutkitta ja käyttis toimii kuin ajatus. Samalla netbookien erinomaisen akunkeston voi tuplata ja käytettävyys nousee toiseen potenssiin.  Itselleni tuo olisi aika helppo valinta.

Vanhuksille taas iPad on varmaan parhaiten soveltuva laite. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, niin atk-kursseilla mummot ja papat noukkivat hiiren pöydältä ja tökkivät sillä näyttöä, yrittäen epätoivoisesti avata käynnistä-valikkoa. Siinä missä pöydällä olevan hiirulaisen syy-seuraussuhde näytöllä näkyvään kursoriin on tietoteknisesti rajoittuneelle sukupolvelle yllättävän vaikeaa, kosketusnäyttö tarjoaa luontaisen tavan toimia. Jos näet ruudulla jotain mitä haluat, paina sitä ja saat sen.



Myös vanhemman koulukunnan oppimisen suurimman esteen, eli pelon siitä että tekee jotain tyhmää ja saa laitteen solmuun, voi heittää sivuun. Mummolle tablet kouraan, pikainen opastus ja loppuun rohkaisuna että tee mitä lystäät, et voi saada mitään rikki vaikka yrittäisit. Ja kaikki "tietokoneen" käyttötarpeet tulee taatusti katettua.

Todennäköisesti en itse päädy ostamaan iPadia ainakaan omalla rahalla, mutta toivottavasti saan sen haalittua käsiini töiden kautta. Jos näin käy, niin on aivan varma että läppäri matkaa mukana harvemmin ja pääasiallisen tietokoneen tarpeen hoidan padilla. Kohtuullisen reippaasta pessimismistä huolimatta laite oli käytössä varsin positiivinen yllätys.




+ Design, koko, näyttö
+ Erittäin nopea ja intuitiivinen käyttöjärjestelmä
+ Nettiselain
+ Sähköposti ja kalenteri
+ App Store
+ Kirjat
+ Pelit, leffat ja muu ajantappotauhka
+ Akku kestää naurettavan pitkään käyttötarkoituksesta riippumatta

- Ei flashia
- Ei korvaa tietokonetta eikä tuo helpotusta excel-fetissiin
- Moniajo tulee vasta syksyllä

Edit: Taisi löytyä vielä yksi kohderyhmä..

No comments:

Post a Comment