1/25/10

Mustaa sadetta ja moniohjausta

Ensiksi nörttijuttuja. Taannoin tein takinkäännön ja vaihdoin kännykkäni Nokiasta iPhoneen. Tuo oli päätös jota en ole todellakaan katunut ja siitä rohkaistuneena hommasin jopa Macbook Pro:n. Ja nyt odotan tämän viikon tuotejulkistuksia innolla, enkä malta odottaa kuinka awesome ja fantastic uusi iSlate/iTablet tulee olemaan. Olen siis säälittävä markkinakoneiston uhri.




Mutta tärkein uutuus on lienee iPhonen uusi OS 4.0 ja huhujen mukaan nykyiset käyttäjät pääsevätkin nauttimaan monipuolisemmasta kosketuksesta, uudesta käyttöliittymästä ja ennen kaikkea moniajosta.

Josta pääsemme päivän aiheeseen, eli jailbreikiin.





iPhone tukee moniajoa Applen parhaaksi katsomissa sovelluksissa (ipod, puhelut, maili jne), mutta monen muun kohdalla on tyytyminen joko push-viesteihin tai silkkaan mielikuvaan siitä että softa pyörisi taustalla (käyttö alkaa aina täsmälleen samasta kohdasta minne jäit). Tämän voi kiertää breikkaamalla puhelimen, jolloin saa olla itse se herra ja Hidalgo joka päättää kunkin sovelluksen moniajosta. Sivutuotteena laitteen saa operaattorivapaaksi, jos Soneran hinnat tuntuvat jyrkiltä tai valinnanvapauden puute ottaa muuten vaan päähän. Tosin nykyiset tarjoukset ovat sitä luokkaa, ettei datan puolella ole parempia vaihtoehtoja ja suurimpia puhepaketteja lukuunottamatta eroja ei oikeasti ole (vrt. 10km:n ajamista halvemman bensan perässä).

Mutta koska operaattorilukon poistamiselle ei ole itselläni tarvetta, olin kiinnostunut vain ja ainoastaan tuosta yhdestä kivasta ominaisuudesta. Onko breikistä sitten hyötyä? On ja ei.

Ensinnäkin laite menettää osan erinomaisesta vakaudestaan ja pieniä käyttöä haittaavia kaatuiluja esiintyy silloin tällöin. Totaalista kaatumista ei kuitenkaan tapahdu ja se olisikin hiukan epämiellyttävää, koska laitetta ei voi sammuttaa tai sitä ei saa uudestaan toimintaan ennen kuin se on yhdynnässä tietokoneen kanssa. Kyllä, luit oikein. Mikäli laitteen sammuttaa, se ei herää siitä ilman datakaapelia. Käytännössä tuo ei tosin ole ongelma koska akun loppumista ei jostain syystä lasketa sammuttamiseksi ja jailbreak tuo mukanaan springboard-softan, jolla muistin saa vapautettua ja ongelmat selvitettyä. Tuon saa esiin pyyhkäisemällä ruudun yläreunaa ja kieltämättä systeemi toimi nopeasti ja kätevästi.

Moniajo tuntui aluksi hauskalta ominaisuudelta, mutta loppupeleissä huomasin että siinäkin on omat ongelmansa. Mapsin ja reittioppaan käytössä se oli ehdottoman loistava, mutta Spotifyn suhteen siihen oli jäänyt pieni bugi. Jos nimittäin kuuntelit musiikkia ja pysäytit soiton, Spotify jatkoi soittamista vastaanotetun puhelun jälkeen, halusit tai et. Ja ilman kuulokkeita musiikki tuli kaiuttimista. Harvinaisen ärsyttävää siis.

Jailbreak ei siis palvele mielestäni tarkoitustaan ainakaan moniajon puolesta ja jo pelkkä softan epästabiilisuus saa suosittelemaan koko homman skippaamista. Muutenkin touhussa on vähän sellaisen epämääräisen puuhastelun maku ja hyvin pitkälle ajateltu toimivuus ja helppous vesittyy osin sen mukana. En siis suosittele ko. toimenpidettä ja toivottavasti keskiviikon julkistusten jälkeen sille ei ole enää tarvettakaan.

-----

Pitkästä aikaa on jotain kirjoitettavaa lentämisestäkin. Tänään pääsee taas nauttimaan simuilusta ja suuntaamaan ajatuksia lentokoneiden suuntaan MCC-kurssin muodossa. Kyseessä on siis kahden ohjaajan toimenpiteisiin opettelua, kun tähän asti itse on "saanut" tehdä kaiken. Aivan kaiken.

Saapa nähdä mitä tästäkin tulee. Viimeisestä lennosta on jo kolme kuukautta ja suoraan sanottuna iso osa King Airiin liittyvästä tietotaidosta on piilossa jossain takaraivon sopukoissa. Noh, toivottavasti se ryömii sieltä esiin ajoissa. Kuorrutteena listat on pantu osin uusiksi ja huominen päivä menee MCC calloutien ja proseduurien opettelussa. Viikonloppuna pitäisi siis olla 5 simukeikkaa rikkaampi ja menetelmät taas tuoreessa muistissa. Vaikka Pori ei suoranaisesti houkuttelekaan, niin ihan kiva sinne on taas mennä pitkästä aikaa.



---

Jatkan vielä edellisen blogipostauksen teemalla ja linkkaan erään lahjakkaan nassikan musiikillisia edesottamuksia. Linkin upotus on estetty, mutta katsokaas täältä.. http://www.youtube.com/watch?v=5z4PKBNzmuo

1 comment:

  1. Mr. Olkkonen. Kiitos valaisevasta artikkelistasi koskien i-puhelinta, olen harkinnut vastaavaa ja miettinyt breikkausta ja totesin ettei varmaan kannata ajaa 10km päähän 0,01€ halvemman bensan toivossa.

    p.s. on tenavalla rytmi verissä

    PT,
    Timmy

    ReplyDelete