Liekö tämä korkeampien voimien moraalinen rankaisu viikonlopun riennoista vai muuten vaan huonoa tuuria, mutta viimeiset kolme päivää on mennyt aika rapeissa kuumehöyryissä. Ja koska ei ole tehnyt mieli repiä työkavereita lomilta, niin olen sinnitellyt pari päivää töissäkin. Yhtälö, joka ei varsinaisesti virkistä viimeisellä "lomaviikolla", mutta onneksi huominen on sentään pyhitetty levolle. Ja sikainfluenssasta on tosiaan tuskin kyse.
Lueskelin kuumeillessani loppuun Bill Brysonin kirjan "The Short History of Nearly Everything" ja eipä ole tullut hetkeen unohdettua itseään kirjan sivuille yhtä tehokkaasti. Teoksessa Bryson käy läpi nimensä mukaisesti vähän kaikkea tieteeseen- ja sen kehitykseen liittyvää ja jutun juoni on siinä, että hän onnistuu tekemään sen viihdyttävästi. Vaikka välillä käydäänkin kohtuullisen korkealentoisissa aiheissa, Bryson käsittelee niitä sopivasti huumorilla höystettynä ja
maanläheisesti. Mikään kirjan aiheista ei ole välttämättä tuntematon, mutta kaikki on nivottu yhteen varsin täydentävästi. Kiinnosti pienet atomin sisällä olevat palluraiset yhtään tai ei, niin suosittelen kyllä tarkastamaan.
Lukaisin myös Ben Richin ja Leo Janoksen kirjan "Skunk Works", joka keskittyy saman nimisen Locheedin salaisen tutkimus- ja kehitysosaston historiaan. Ben Rich oli ko. lafkan johtajana legendaarisen Kelly Johnsonin jälkeen. Kirjassa valotetaan kulissien takaa useita historiallisia tapahtumia, käydään läpi Johnsonin ja Richin uskomatonta uraa ja kerrotaan hyvin mikä oli Skunk Worksin menestyksen takana.
Toisen maailmansodan jälkimainingeissa oli mahdollista, että firman pienelle ja salaperäiselle osastolle annettiin käytännössä vapaat kädet budjetin ja kehitystyön kanssa ja luotettiin siihen että annetulla rahalla saadaan vaadittuja tuloksia. Koko organisaatio toimi poikkeuksellisen vahvan ja karismaattisen johtajan alaisuudessa, eikä ylempi johtoporras kritisoinut, saati valvonut toimintaa juuri ollenkaan. Töissä olivat vain parhaiten motivoituneet henkilöt ja vastuuta jaettiin lähestulkoon täysin vapaasti kaikille duunareista työnvalvojiin.
Ilmailusta kiinnostuneille kirja on ehdoton hankinta ja siinä käydään läpi lähestulkoon kaikkien merkittävien koneiden kehitystyö. Tekstistä välittyy hyvin se ennennäkemätön can-do -asenne mikä ilmailun kulta-aikoina vallitsi. Mikään ei yksinkertaisesti ollut mahdotonta . On uskomatonta, että lähes kaikki ilmailun suurimmat saavutukset on tehty 50-60-luvulla ja monet vieläkin operatiivisessa käytössä olevat koneet on suunniteltu vuosikymmeniä ennen allekirjoittaneen syntymää. Mm. U-2 (1954), SR-71 Blackbird (1960), F-117 (1975), ja F-22 (1988) ovat kaikki Skunk Worksin käsialaa.
Lentohärveleistä ikimuistoisiin kokemuksiin. Saattelin 17-vuotiaan siskoni vuoden vaihto-oppilasmatkalle Australiaan ja kieltämättä oli aika haikea fiilis päästää tyttö matkaan. Hänellä on kyllä edessään kadehdittavan mahtava vuosi, johon varmasti mahtuu yhtä sun toista. Vaikka ikävä vähän vaivaakin, niin annan kyllä ison karhunhalin kun kotiinpaluu koittaa.
Pidähän hauskaa siellä ;)
No comments:
Post a Comment